Een marathon is adembenemend
Hoi, ik ben Eveline, ademtherapeut en slaaptherapeut bij de Schaafsma Kliniek. Ik bied begeleiding aan een gevarieerde groep cliënten, variërend van individuen met uiteenlopende ademhalings- en slaapgerelateerde problemen tot degenen die proactief werken aan hun algemene gezondheid, waarbij een goede nachtrust en de juiste ademhalingstechnieken essentiële elementen vormen.
Zelf ben ik een ervaren hardloper en weet ik als geen ander dat een efficiënte ademhaling tijdens het hardlopen je prestaties kan verbeteren en vermoeidheid kan verminderen.
Ik geef je graag enkele tips om je ademhaling tijdens het hardlopen te optimaliseren:
Buikademhaling
Probeer diep in te ademen met behulp van je diafragma in plaats van oppervlakkig met je borst. Dit wordt ook wel buikademhaling genoemd en zorgt voor een grotere zuurstofopname en verbeterde ventilatie.
Ademhalingsritme
Pas je ademhaling aan je hardlooptempo aan. Sommige mensen ademen in en uit bij elke stap, terwijl anderen een ademhalingsschema van bijvoorbeeld twee stappen in en twee stappen uit volgen. Experimenteer om te ontdekken welk ritme voor jou het beste werkt.
Ontspannen ademen
Probeer ontspannen te ademen. Als je te gespannen bent of geforceerd ademt, kan dat leiden tot snellere vermoeidheid. Houd je schouders laag en ontspannen.
Adem via je neus en mond
Ademen via zowel je neus als mond kan helpen bij het filteren en verwarmen van de ingeademde lucht voordat deze je longen bereikt. Dit kan nuttig zijn bij koud weer of om allergische reacties op pollen en andere irriterende stoffen te verminderen.
Adembeheersing
Leer adembeheersingstechnieken, zoals geleidelijke ademhaling, waarbij je je ademhaling aanpast aan het terrein en je inspanning. Bijvoorbeeld, als je bergopwaarts loopt, kun je je ademhaling versnellen, en bij het afdalen kun je je ademhaling vertragen.
Focus op uitademen
Sommige lopers concentreren zich te veel op inademen en vergeten volledig uit te ademen. Zorg ervoor dat je de gebruikte lucht volledig uitblaast, zodat je meer ruimte hebt voor verse zuurstof bij de volgende inademing.
Intervaltraining voor ademhaling
Tijdens intervaltraining kun je ademhalingsoefeningen integreren. Wissel bijvoorbeeld periodes van snelle ademhaling af met langzamere ademhaling om je ademhalingsspieren te versterken en je ademhalingsefficiëntie te verbeteren.
Het optimaliseren van je ademhalingstechniek vergt wat oefening, dus het is belangrijk om geduldig te zijn en verschillende benaderingen uit te proberen om te ontdekken wat het beste voor je werkt.
Deze blog is opgesteld in samenwerking met de Schaafsma Kliniek en slaap-en ademtherapeute Eveline. Als jij een gezondheidscontrole wilt laten uitvoeren bij de Schaafsma Kliniek, bel dan naar 030-7852428 of mail naar contact@schaafsmakliniek.nl en laat je vraag en telefoonnummer achter. Heb je vragen over ademhalingstechnieken of wil je meer informatie, neem dan gerust contact op!